Over Inktgenieus

Matthijs van Laar (1983) is de oprichter en eigenaar van Inktgenieus. Hij is geboren en woonachtig in Nijmegen, maar werkt voor opdrachtgevers door heel Nederland.


Hoe het begint

Matthijs volgt de opleiding Communicatiewetenschap aan de Universiteit Twente, met als masterspecialisatie ‘Nieuwe Media’. Daarmee borduurt hij voort op de interesse die ontstaat na de eerste keer ‘inbellen’ met een 33K6-modem: internet en alles wat ermee te maken heeft.

In zijn tienerjaren bouwt hij letterlijk honderden websites. In eerste instantie voor de lol, maar van het een komt vaak het ander. Zo bestiert hij eind jaren negentig en begin jaren nul jarenlang een goedlopende muziekwebsite.

Eerste schreden als (online) tekstschrijver

Gedurende zijn studietijd in Enschede komt Matthijs er bij toeval achter dat ook schrijven hem goed afgaat. Hij gaat in 2006 op vrijwillige basis aan de slag als webredacteur bij Voetbalzone.nl, dat hij van dichtbij ziet uitgroeien tot de grootste commerciële sportwebsite van Nederland.

In 2016 besluit hij het daar als fulltimer voor gezien te houden – verandering van spijs doet immers eten.

Reizen en freelancen

Samen met zijn vriendin reist hij vanaf dat najaar zes maanden de wereld over, om begin 2017 voor zichzelf aan de slag te gaan en Inktgenieus te lanceren. Daar komt alles samen: zijn opgedane ervaring met het schrijven van teksten voor het web en zijn vroege interesse voor wat we tegenwoordig digitale communicatie noemen.

Hij schrijft vlot lopende, prettig leesbare teksten die, indien gewenst, voldoen aan de wensen van Google en andere grote zoekmachines (SEO). Maar ook voor interviews, redactionele klussen, contentmarketing en ander schrijfwerk draait hij zijn hand niet om.

Voorbeelden van wat dat oplevert vind je hier (bouwen website, fotografie en redigeren tekst), hier (tekst) en hier (interview).

En verder...

In zijn vrije tijd zit Matthijs het liefst uren met zijn kop in de wind op de racefiets, luistert hij vrijwel non-stop naar muziek en probeert hij zich te bekwamen in de Zuidoost-Aziatische keuken.

En ook ‘het buitenland’ blijft natuurlijk kriebelen: als het even kan, is hij buiten de eigen landsgrenzen te vinden. Dichtbij of ver weg, dat maakt hem niks uit.